VAMMAISET JA KATAISEN HALLITUSOHJELMA

Vammaisjärjestöjen tärkein hallitusohjelmatavoite toteutui. Siinä luvataan ratifioida YK:n vammaisten oikeuksien sopimus, joka velvoittaa kuntia ja valtiota moniin toimiin vammaisten aseman parantamiseksi. Sopimus on hyvin tärkeä sekä symbolisesti että käytännössä.

Kataisen hallituksen ohjelmassa on muitakin hyviä vammaispoliittisia linjauksia. Henkilökohtaisen avun saatavuutta parannetaan. Toivoa sopii, että se tarkoittaa myös avustajien työnantajien koulutuksen ja muun tuen parantamista.

Viime aikoina on keskusteltu paljon vammaisten ihmisten työllistymisestä. Sen tukeminen mainitaan hallitusohjelmassa monta kertaa. Vammaisten palkkatuesta halutaan tehdä pysyvä. Kirjaus herättää sekä toivoa että pelkoa. On hyvä, että vammaisten työllistymistä tuetaan. Toisaalta vammaisten asema työmarkkinoilla voi muodostua suoranaiseksi riistoksi. Työnantaja ei välttämättä muuta työsuhdetta normaaliksi palkkatyösuhteeksi, vaikka työntekijä olisi sen ansainnut, koska tukea on tarjolla. Näin ollen vammaisen palkka ei nouse eikä ylennyksiä tule. Lähtökohtana pitäisi aina olla, että työ on aina työtä, josta pitää maksaa asiallinen palkka.

Vammaisten ihmisten syrjinnän tunnistaminen on tunnetusti erittäin puutteellista. Sitä ei tunnista poliisi, oikeuslaitos eivätkä edes itse vammaiset ihmiset. Hallitusohjelmassa luvataan kehittää syrjinnänvastaisia toimia myös vammaisten osalta. Tämä on erinomainen linjaus, joskin aika epämääräinen. Yhtä hyvää ja epämääräistä on, että vammaisiin kohdistuvaan väkivaltaan luvataan puuttua entistä hanakammin.

Olen iloinen, että viittomakielen aseman vahvistaminen mainitaan hallitusohjelmassa monta kertaa. Se liittyy esteettömyyteen ja saavutettavuuteen, jotka mainitaan usein.

Hallitusohjelma sisältää kuntien rahoituksen suuria leikkauksia. Monet vammaisten itsenäisen elämän mahdollistavat palvelut ovat nimenomaan kuntien rahoittamia. Tämä on valtiolta erittäin lyhytnäköistä. Voi olla, että hallitusohjelman kunnianhimoiset tavoitteet jäävät aiottua pienemmiksi sen takia, että kuntien säästöpaineet ovat kovat.

Mikään hallitusohjelman hienoista tavoitteista ei toteudu, elleivät ministerit esikuntineen aktiivisesti aja niitä eteenpäin. Olennaista on, että hallitusohjelma on voimakas osoitus siitä, mihin suuntaan Suomea halutaan viedä. Ainakin Kynnys tekee kaikkensa, ettei se unohdu.

Amu Urhonen
Kynnyksen varapuheenjohtaja

4 vastausta to “VAMMAISET JA KATAISEN HALLITUSOHJELMA”

 1. Tiina Hokkanen-Oja

  Ei, vaan Kokoomuksen. Henkilökohtainen apu ei tullut vammaispalvelulaissa subjektiiviseksi oikeudeksi SDP:n ollessa hallituksessa.

  Vastaa
 2. Jukka Väisänen

  Henry I. Niskanen nyt kyllä kylvää väärä tietoa. Vihreät yritti viime hallituksessakin hoitaa asiaa, mutta lainmuutokset eivät olleet niin mahdollisia siinä ajassa. Uskon Vihreiden olleen ansiokkaasti liikkeellä tässä asiassa.

  Vastaa
 3. Henry.I.Niskanen

  Hyväjuttu.Korkea aika tunnustaa vammaiset ihmisoikeudet.Tämä onkin sdp:n
  ansiota.Vihreät eivät sitä hoitanutkuntoon edellisessä hallituksessa

  Vastaa

Kirjoita vastaus

 • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>