Urheilun tähdistä

Leo-Pekka Tähden sivuuttaminen vuoden urheilijan tittelistä on herättänyt mediassa harvinaisen paljon keskustelua vammaisurheilun arvostuksesta. Hyvä niin. Niin kauan, kuin keskustelua käydään sellaisten kysymysten kautta kuin: "Pitäisikö vammaisurheilijat palkita erillään muista urheilijoista?", on tasa-arvo tässäkin asiassa kuitenkin vain kaukainen haave.

Urheilu on urheilua. Maailmassa riittää vakavampiakin syrjinnän muotoja kuin gaaloissa tunnustuksetta jääminen. Silti on huvittavaa, miten kärjistyneenä tässä keskustelussa paljastuu jälleen kerran jako "vammaisiin" ja "muihin".

Ensinnä, pieni muistisääntö asiaa kommentoiville: Vammaisurheilijan vastakohta ei ole "normaali" tai "terve" vaan vammaton urheilija. Sairaana tuskin kenenkään kannattaa urheilla. Voitte kutsua tätä pilkun halkomiseksi. Sanoilla on joka tapauksessa väliä varsinkin silloin, kun ne kertovat asenteista.

Toiseksi, Leo-Pekka Tähti ja lukuisat muut vammaisurheilijat treenaavat yhtä kovaa kuin vammattomat urheilijat. Usein he harjoittelevat pitkään työn ohessa tai hyvin pienillä korvauksilla. Tämä siis ainakin siihen saakka kun he saavuttavat jotain huomionarvoista, kuten muutaman olympiamitalin.

Kolmanneksi, puhutaan harrastajamääristä. Jotka tietenkin ovat valtavia esimerkiksi Suomessa niin rakastetuissa ja maineeltaan tahrattomissa hiihdossa tai mäkihypyssä. Sitten on ne luokitukset. Joita ei tietenkään ole esimerkiksi kamppailulajeissa tai hyvin ajankohtaisessa purjehduksessa. Kysyä sopii myös, kuinka moni arvostelija oikeasti tietää, miten kilpailtu Tähden laji luokassaan maailmalla on.

Urheilutoimittajilla on toki oikeus mielipiteisiinsä. Vuoden urheilija on tuskin koskaan jokaisen papereissa sama henkilö. Se, että Leo-Pekka Tähti mitaleineen ja maailmanennätyksineen puuttui kokonaan monen toimittajan urheiluvuoden kärkikymmeniköstä, kielii kuitenkin tietämättömyydestä ja asenteista. Tarkoituksellista tai ei, viesti on, ettei vammaisurhelu lopulta ole oikeaa urheilua. Siinäpä oivaa kasvatusta ennakkoluuloja vastaan.

Vammaisurheilusta ja sen vaatimasta työstä ei tiedetä tarpeeksi. Niin kuin ei tiedetä monesta muustakaan vammaisuuteen liittyvästä asiasta. Siksi on hyvä, että keskustelua jatketaan. Se on tilaisuus oikaista vääriä käsityksiä ja kertoa lisää.

 

Sanni Purhonen

Kynnys ry

2 vastausta to “Urheilun tähdistä”

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>