Porraskävelyn sietämätön nolous

Tiloihin ei valitettavasti ole esteetöntä kulkua. ”Mutta kyllähän sinä pääset niin kätevästi, kyllä me sinua autetaan.”

Vammaisjärjestössä työskentelevänä jonkin verran kävelevänä vammaisena on arjessaan monesti tiukan valinnan edessä. Miten pitäisi suhtautua paikkoihin, jotka ovat ”melkein esteettömiä”? Mitä sellainen edes tarkoittaa?

Yhtäältä tunnustan, etten aina vain halua jättää menemättä kiinnostaviin tilaisuuksiin portaan tai parin takia. Toisaalta tunnen esteellisiin paikkoihin tunkemisestani jatkuvasti huonoa omatuntoa. Tiedän, ettei sähkärissä istuvalla ystävälläni olisi tässä minkäänlaista valinnan mahdollisuutta. Minultakin se mahdollisuus poistuu ajan kuluessa. Henkilökohtainen avustaja ei myöskään ole kantaja.

Tehdään kuitenkin vastaisuuden varalta selväksi muutama asia. Menemällä esteellisiin paikkoihin en osoita olevani reipas tai kätevä. Minä nyt vain kykenen nousemaan portaita, jos on pakko. Sosiaalisesti se on lähinnä vaivaannuttavaa. Eipähän tarvitse murehtia ensivaikutelman tekemisistä, kun tulemiseni ja menemiseni huomataan joka tapauksessa. Muutun käveleväksi protestiksi. Olen se sivusta huutelija, joka pilaa toisten juhlat huomauttelemalla ikävistä asioista, juuri kun kaikilla oli kivaa.

En muista, milloin ensi kertaa kiusaannuin kysyessäni pääseekö sinne. Nykyään sitä tapahtuu harva se päivä. Vielä rakenteissa olevia esteitä ikävämpää on kysyessä mieleen hiipivä nolouden tunne. En haluaisi olla vaivaksi. Kukaan minut esteelliseen paikkaan kutsunut ystäväni ei  myöskään tarkoita pahaa tai ole yleensä vastuussa tilan esteellisyydestä. Uskon kyllä, kuten hekin, että kaikki järjestyy – että pääsen paikkaan kuin paikkaan jollain tavalla. Tässä on kuitenkin kysymys paljon yksittäisiä ihmisiä suuremmasta ongelmasta.

Tasa-arvon toivomisesta ei koskaaan pitäisi kiusaantua. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys.

 

Sanni Purhonen

tiedottaja

Kynnys ry

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>