”Manta on vanha ja saa mennä”

Muistan jostain vanhasta suomalaisesta elokuvasta tylyn isännän kohtelun vanhaksi ja haperoksi käyneelle palvelijalleen: ”Manta on vanha ja saa mennä”. Tänä päivänä tuo sotien jälkeinen mustavalkoelokuva saa uusia merkityksiä maan viisailta isiltä: Emme tarvitse enää 75-vuotiaita, vaan heidän palvelunsa saa lopettaa. Tarkimmin sanottuna ne muutetaan säästöjen ja normien purun nimissä maksullisiksi, mutta kenelläpä syntymästään vaikeasti vammaisella olisi varaa maksaa euroakaan avustajatunneistaan omavastuuta tai asumispalveluistaan? Ei kenelläkään. Mihin me joudumme? Minusta on huolestuttavaa, että tällaisen poliittisen puheen seurauksena jopa vakavasti otettavissa vammaisten työryhmissä on alkanut kuulua ääntä: ”Eiköhän eutanasia ole siinä vaiheessa se parempi vaihtoehto”. Ei voi olla?! Eikä saa olla! Kuka itseään kunnioittava poliitikko voi edes päiväunissaan suunnitella ihmisille tällaista elämisen tuskaa ja tulevaisuuden toivottomuutta ja väittää, että sosiaalihuoltolain mukaisesti ihmiset saavat riittävän hyvää palvelua. Katin kontit, eivät saa. Lupaukset siitä, että ketään ei jätetä heitteille, tuntuu myös sananhelinältä näiden mielikuvien äärellä.

Minulle uusittiin eilen palvelusuunnitelma. Sain tuta omissa nahoissani – vaikkakin melko vähäisessä määrin ja lievästi sen, mitä tarkoittaa hyvä asiakasohjaus. Sosiaalityöntekijäni esimies (ja koko porukkakin kenties?) olivat pohtineet, ovatko työni ja luottamustoimeni riittävän merkittäviä ja arvokkaita, jotta yhteiskunnan tulisi mahdollistaa tekemiseni ja avustajan tarpeeni. Sosiaalityöntekijän esimies oli jopa laskenut, että luottamustoimiin ja työhöni käytettävä aika loppuvuodelta tulee olemaan noin 2 tuntia/päivä.

”Ihanko totta”, kysyin.

”Kuinkas monta tuntia te työskentelette?”

”Ainiin, kahdeksan.”

Mikä tässä olikaan se ongelma, mitä olisi pitänyt pohtia? Toisessa tilanteessa toisen esimiehen suulla olen kuullut tekeväni arvokasta vammaispolitiikkaa ja että he arvostavat kaikkea tätä, ja vielä lisämaininnalla, että olisipa tällaisia sareja meillä enemmän. Eilen ei ollut yhtään tällainen mieliala työpanokseni vähättelyä kuunnellessa.

Myönnän, olen onnekas, kun saan olla osallisena rakentamassa tätä yhteiskuntaa ja taistella tällaisia tuulimyllyjä vastaan, mitä maan hallitus suunnittelee riesaksemme. Ikärasismi ikänsä vaikeasti syntymävammaisille ja nuoresta iästään saakka vammautuneille ihmisille on mitä suurinta ihmisoikeuksien polkemista. Se on vastoin kaikkia olemassa olevia kansainvälisiä sopimuksia ja varsinkin YK:n vammaissopimuksen hengen vastaista. Sen sopimuksen, mikä piti tämän eduskunnan välittömästi virkaan astumisensa jälkeen ratifioida, ja mitä ei ole nyt ollenkaan hallituksen agendalla.

Jos tästä uudesta säästö- ja normienpurkuideasta voisi ajatella positiivisesti: Meidät vaikeasti ikänsä vammaisina puutteessa ja niukasti eläneistä ihmisistä tulee vihdoin samanarvoisia kansalaisia tavallisten vanhusten kanssa. Vihdoinkin olemme samalla viivalla, 75-vuotiaina! Voi kunpa olisimme samalla viivalla tuossa vaiheessa myös keskivertovanhuksien kukkaron kanssa. Meillähän ei ole kertynyttä eläkettä, ei ole tienattuja säästöjä, harvoilla on edes perhettä ja lapsia turvaamassa parempaa vanhuutta. Mutta me saamme nauttia lopun elämäämme samaa sosiaaliturvaa samoilla maksullisilla eduilla kuin työtä tehneet 75-vuotiaat, ikänsä haurastamat vanhukset.

Omat vanhempani ovat tällä hetkellä tuossa iässä. Seurailen tässä heidän rinnallaan heidän ikääntymistään ja mietin päivittäin, miten he pärjäävät. On vaikeaa ajatella itseään heidän ikäänsä ja asemaansa, maksamaan kaikesta palvelusta, saamaan sitä vähättelevää kohtelua, miten on toivotonta saada oikeaa aikaa lääkärille tk:sta, jos on sairas. Tai hoitoa, jos sellaista sattuisi tarvitsemaan. Kuka taistelee minun arvokkaan vanhuuteni puolesta, kun olen tuossa iässä? Kuka Sinun?

 

Sari Lehikoinen

toimittaja, Kynnys ry

Yksi vastaus to “”Manta on vanha ja saa mennä””

  1. Tiina Hokkanen-Oja

    Myöskään nykyinen vanhustenhoito ei ole tavoittelemisen arvoista.

    Vastaa

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>